• VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show

Najnovije

"Posao je težak, ali dobar,..."

Članice Udruženja poljoprivrednih proizvođača Općine Foča  bila su učesnici desete, jubilarne manifestacije "Zdrava hrana" u Ustikolini.  Sezona pripreme zimnice svaki put donosi mnogo obaveza, ali mali sajam u Ustikolini prodajnog je karaktera, na njemu je bilo oko 50 izlagača iz cijelog regiona, pa se kvalitetom proizvoda trebalo izboriti da barem dio novca i uloženog truda bude vraćen.

Suada Bećirbašić poljoprivredom se bavi deset godina.  U njenim Filipovićima na početku sve je bilo srušeno, ali nakon mnogo prolivenog znoja Suada danas posjeduje mehanizaciju, tri plastenika i malinjak na površini od dva duluma.  -Kad legneš kontaš šta imaš raditi sutra, akad ustaneš isto k'o mašinu da upališ da to stigneš uraditi-kaže Suada.

Ajvar, slatko od guljenih šljiva i tikve, pekmezi, bestilji, sirupi od jagorčevine, ruže i maline, džem od drijenjka i maline, kiseli vrganj i lisičarka, samo je dio proizvoda koje Suada sa prijateljicama priprema za sajam.  -Težak je ovo posao, ali meni i onome ko hoće da radi je dobro.  Bog je prosuo po šumei pare da možeš nabrati i kupiti ono što nemaš- dodaje vrijedna poljoprivrednica.

-Muž i ja ne radimo i posvetili smo se poljoprivredi.  Od toga živimo i može se živjeti kad se radi- kaže Amera Šahović.  Neko zbog potrebe, neko iz hobija, a neko zato što želi da zna šta jede, cijeli Filipovići bave se poljoprivredom.

U rodno selo svake godine dođe i Sulejmen Šahović, koji je u Njemačku otišao 1969. godine.  -Pošto imam šećer i primam inzulin pokušavam se mnogo kretati.  Idem u lov, imam baštu gdje sijem paprike, paradajz, luk, svašta, ali u Njemačku nosimo samo ajvar.  Naši se prijatelji tamo oduševe kad probaju-kaže Sulejmen.

Sa tradicionalnim načinom proizvodnje ajvara ove godine željela se upoznati i Dijana Hrstić Kretschmer.  Porijeklom je iz Ljubuškog, ali je dvije trećine života provela u Njemačkoj.  -Više od 40 godina sam u Berlinu i tamo sam upoznala familiju Šahović.  S obzirom da sam par puta dobila ajvar bila sam oduševljena pa sam odlučila doći ovdje i napraviti ga.  Bosna mi se sviđa.

Dok sam vozila prema Bosni samo sam pjevala o ovoj zemlji-  Bosno moja, mila, draga, a ne znam uopće ni riječi- kaže Dijana, te dodaje kako će se ljudi postepeno vratiti zemlji, jer je drugačije kad špinat ili papriku uberete u svojoj bašti nego kada ga kupite punog hemikalija.  (A.B)

Objavljeno u:  Glas Goražda br. 171, oktobar 2014. godine.

 

Zdrava Hrana  

Razgovor  

Pred Slijedeći
"Posao je težak, ali dobar,..."

"Posao je težak, ali dobar,...…

Članice Udruženja poljoprivrednih proizvođača Općine Foča  bila su učesnici desete, jubilarne manifestacije "Zdrava hrana" u...

Opširnije
Donec tristique, nisi vitae

Donec tristique, nisi vitae

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore...

Opširnije