• VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show

Najnovije

OBAVIJEST ZA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE

27 mart 2020
Objavljeno na web stranici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstava

 Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstava, ministar Šemsudin Deidić, kazao je…
Izmijenjen Program poticaja za 2020.g.
Zbog izvanredne situacije izazvane globalnom pandemijom korona virusa, danas je na hitnoj telefonskoj sjednici Vlada Federacije BiH izmijenila i dopunila Odluku o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava „Subvencija privatnim preduzećima i preduzetnicima – Poticaj za poljoprivredu“ utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ovo je učinjeno nakon što je Vlada FBiH zadužila resorna ministarstva da hitno poduzmu aktivnosti kako bi već usvojeni programi utroška transfera prioritetno bili usmjereni za finansiranje projekata sjetve, koja će biti u funkciji održavanja i poticanja proizvodnje strateških prehrambenih i neprehrambenih proizvoda ključnih za zdravlje i život stanovništva, te oporavak i održavanje produktivnih, logističkih i izvozno orijentiranih djelatnosti.

Izmjene i dopune odnose se i na rokove za dostavljanje dokumentacije za proizvodnje započete prije i nakon 1. oktobra prethodne godine, a koje su završene do dana stupanja na snagu Programa novčanih podrški za 2020. godinu, kao i propisanih finansijskih ograničenja za pravne subjekte i fizičke osobe u modelu poticaja proizvodnji. Detaljnije upute o produžavanju svih rokova, a posebno ažuriranja podataka u RPG i RK propisat će se izmjenama relevantnih pravilnika za pojedine modele poticaja, što će se također uskoro objaviti.  

Također, u okviru Modela ruralnog razvoja, a vezano za podršku zajedničkim projektima poljoprivrede i ruralnog razvoja u Federaciji BiH, obrisana je ova odredba, a sredstva prebačena u Model ostalih vrsta podrški za mjeru Podrška različitim programima pokretanja proizvodnje, poticanja jesenje ili proljetne sjetve i slične mjere koje nisu obuhvaćene ostalim modelima, te mjere zemljišne politike.

Nadalje, izvršene su izmjene koje se odnose na ruralni razvoj, tako što su iznosi za pojedine mjere umanjeni za ukupno 9.000.000 KM. Ova sredstva su prebačena u ostale vrste podrški i primarno namijenjena različitim programima pokretanja proizvodnje, poticanja jesenje ili proljetne sjetve i slične.

Izmjene Programa rezultirale su smanjenjem iznosa sredstava u okviru Modela ruralnog razvoja sa 17.250.000 KM na 8.250.000 KM, dok je u okviru Modela ostalih vrsta podrški planirani iznos sa 1.800.000 KM povećan na 10.800.000 KM.
Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o usvajanju Programa poticaja stupa na snagu danom donošenja a bit će dostupna ovdje čim se objavi u Službenim novinama Federacije BiH. 

Zdrava Hrana  

Razgovor  

Pred Slijedeći
"Posao je težak, ali dobar,..."

"Posao je težak, ali dobar,...…

Članice Udruženja poljoprivrednih proizvođača Općine Foča  bila su učesnici desete, jubilarne manifestacije "Zdrava hrana" u...

Opširnije
Donec tristique, nisi vitae

Donec tristique, nisi vitae

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore...

Opširnije