• VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show

Najnovije

OPĆINSKI ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE 08.04.2020. godine

OPĆINSKI ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE
Ustikolina, 08.04.2020. godine
I N F O R M A C I J A

 

Na osnovu informacija prikupljenih u posljednjih 24 sata može se konstatovati da je ukupna epidemiološka situacija uvjetovana pojavom epidemije koronavirusa ( Covid – 19) zadovoljavajuća i da nadležni organi i institucije na području općine Foča poduzimaju aktivnosti koje imaju za cilj zaštitu života i zdravlja stanovnika Općine. Redovno se vrši prijem i ažuriranje naredbi nadležnih štabova civilne zaštite kojima se utvrđuju mjere i radnje koje se trebaju poduzimati na zaštiti stanovništva. Također, policijski službenici PS Ustikolina redovno vrše obilazak lica koja se nalaze u samoizolaciji i ova mjera se u potpunosti provodi. Trenutno se za dvije osobe sa područja Općine provodi mjera kućnog karantina. Postoji realna zabrinutost da će izuzimanje penzionera iz naredbe o zabrani kretanja u periodu od 06. do 10. aprila 2020. godine omogućiti veće grupisanje građana, ali se iskreno nadamo i uzdamo u odgovornost i ozbiljnost ove populacije koja je u proteklom periodu u potpunosti se pridržavala svih preporuka i naredbi i da će na kraju i ovaj period proteći bez pojave oboljelih pacijenata od Covid – 19 infekcije na našem području. Štab civilne zaštite je u cilju zaštite penzionera, kao i zbog preporuka koje su predložene od strane uprave JP BH Pošte, Udruženju penzionera Općine Foča uručio 140 komada zaštitnih maski. Kada je riječ o aktivnostima koje su u vezi sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Općina Foča je u saradnji sa Mjesnim zajednicama pokrenula aktivnosti na utvrđivanju preliminiarne liste poljoprivrednika za proljetnu sjetvu. U tom smislu omogućeno je svim poljoprivrednicima koji se nalaze u RPG i/ili RK registru da izvrše ažuriranje podataka, a rok je produžen do 30.aprila 2020. godine. Također, osobe koje do sada nisu izvršile registraciju gazdinstava imaju mogućnost to učiniti svakodnevno u Šalter sali Općine Foča u periodu od 9,00 do 11,00 sati. Napominjemo da je uvjet za eventualno korištenje podsticajnih sredstava od strane Federalnog ministarstva da su poljoprivrednici izvršili ažuriranje podataka i da se nalaze u RPG ili RK registru, te da posjeduje uredne fiskalne račune koji potvrđuju nabavku sjemena, sadnog materijala, mineralnog đubriva, zaštitnih sredstava i dr.

Pored aktivnosti koje se tiču pojave koronavirusa Štab civilne zaštite Općine Foča apeluje na građane da se uzdrže od paljenja trave i sitnog rastinja i time sprječe pojavu požara. Primjetno je u posljednjih nekoliko dana na dolazi do nastanka požara, te da se uz pojačano djelovanje vjetra ovi požari mogu nekontrolisano proširiti i time ugroziti ljude i materijalna dobra. Molimo građane da se maksimalno odgovorno ponašaju i time izbjegnu i moguće represivne mjere i sankcije koje su propisane zakonskim propisima iz oblasti zaštite od požara, kao i drugim zakonima.

Zdrava Hrana  

Razgovor  

Pred Slijedeći
"Posao je težak, ali dobar,..."

"Posao je težak, ali dobar,...…

Članice Udruženja poljoprivrednih proizvođača Općine Foča  bila su učesnici desete, jubilarne manifestacije "Zdrava hrana" u...

Opširnije
Donec tristique, nisi vitae

Donec tristique, nisi vitae

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore...

Opširnije